Gibraltar je prekomorski teritorij Ujedinjenog Kraljevstva na kojem živi oko 30000 stanovnika, a od Maroka i Sjeverne Afike udaljen je svega 15km. Iako Španjolska nikada nije prestala predavati pravo na Gibraltar, stanovnici su se 1967. godine izjasnili da bi ostali pod vlašću Ujedinjenog Kraljevstva.

Ukoliko se pitate zašto posjetiti Gibraltar i što se to može vidjeti i posjetiti na svega 6,8 km2 teritorija, na pravom ste mjestu.

Gibraltar

Do Gibraltara možete doći autom, ali i autobusom do La Línea de la Concepción na španjolskoj strani te prošetati svega par minuta od autobusnog kolodvora do granice s Gibraltarom.

Prelazak granice je jako brz i jednostavan, posebno ako ste državljanin neke od država članica Europske Unije. Već samim prelaskom granice primjeti se razlika u jeziku i kulturi. S jedne strane španjolski teritorij na kojemu gotovo nitko ne govori engleski jezik, a s druge strane britanski teritorij i tipični britanski naglasak. Primjetna je razlika u arhitekturi i uređenju grada, a osim toga tu su i neizostavni britanski crveni autobusi. Službena valuta koja se koristi na Gibraltaru je funta. Osim toga, Gibraltar ima i svoju zračnu luku.

1. Vidikovac i majmuni

Jedan od glavnih razloga zašto posjetiti Gibraltar jest pogled s najvišeg vrha i naravno majmuni. Svakako preporučam uspon žičarom do najvišeg vrha Gibraltara. Vožnja traje oko 5 min, a pogled na cijeli grad te područje Gibraltara a i šire je nevjerojatan. Odmah po dolasku na vrh dočekati će vas majmuni, berberski makakiji. Iako su jako lijepi, budite oprezni s njima i nemojte ih pokušavati dirati jer mogu postati agresivni a i mogu vam uzeti stvari. Hranjenje majmuna je strogo zabranjeno. Na vrhu postoji i kafić gdje možete uz šalicu kave nešto i prizalogajiti i uživati u predivnom pogledu. S jedne strane grad i teritorij Gibraltara, a s druge strane Gibraltarski tjesnac, Sredozemno more i pogled prema Africi.

Berberski makaki na Gibraltaru

2. Špilja sv. Mihaela

Špilja sv. Mihaela je najveća od 150 špilja koje postoje na Gibraltaru. Ova špilja nalazi se na 274m nadmorske visine i prepuna je predivnih stalaktita i stalagmita. To je ujedno i katedralska špilja s dvoranom gdje se zbog njene veličine i iznimno dobre akustike održavaju koncerti i druga kulturna događanja. Koncertna dvorana ima kapacitet za čak 400 osoba.

3. Botanički vrt “La Alameda”

La Alameda je predivan gibraltarski botanički vrt koji se proteže na 6 hektara površine i savršeno je mjesto ukoliko se želite stopiti s prirodom i uživati u miru. Vrt se jako dobro održava i prepun je predivnih biljnih vrsta. Odmah iznad parka nalazi se hotel Rock.

La Alameda

4. Šetnja gradom i “English breakfast”

Osim slavnog vidikovca jedan od jako bitnih razloga zašto posjetiti Gibraltar je upravo sam grad. Opuštajuća šetnja gradom i njegovim ulicama na vas će ostaviti dojam kao da ste u nekom filmu. Tipični britanski lokali, hrana, uređenje ulica, crveni autobusi, jezik,… sve su to elementi koji dobrinose posebnom ambijentu. Pogotovo imajući na umu da vas svega 10ak minuta dijeli od španjolskog teritorija gdje su arhitektura i kultura drugačiji. Da bi dojam bio potpun, svakako preporučam da sjednete na tipični “English breakfast” i potpuno se prepustite atmosferi.

Gibraltar

Gibraltar – ture:

MOŽDA ĆE TE ZANIMATI I OVO:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)