Ovo su samo neke od zanimljivosti koje jednostavno moraš znati prije dolaska u Sevillu. Iako neke od njih vrijede za cijelu Andaluziju, Sevilla je ipak iznimka u nekim stvarima s obzirom da ju karakteriziraju iznimne vrućine u ljetnim mjesecima. Lokalci su se tome iznimno dobro adaptirali. Ovo je top 15 zanimljivosti koje moraš znati prije dolaska u Sevillu.

Top 15 zanimiljivosti:

 1. Pri svakom susretu, Španjolci se pozdravljaju s dva poljupca, po jedan u svaki obraz. Jedino dečki se rukuju.
 1. Španjolci obično uvijek kasne, pa ako bi se trebali sastati s nekim, 15 minuta kašnjenja je sasvim normalno.
 1.  Čak i u vrijeme recesije, jako puno se izlazi vani na ručak i večeru. Ta kultura im je jako važna i neće ju se odreći tek tako. Uvijek se traži stol više.
Siesta i radno vrijeme
 1. Restorani su za vrijeme ručka otvoreni od 13:00 – 16:00, a za vrijeme večere otprilike od 20:30 – 00:00 ili kasnije.
 1. Mnoge tvrtke imaju „siestu“, obično od 14:00 do 17:00, ali to se može razlikovati ovisno o politici tvrtke. Dakle, ako planirate shopping, ovoga bi definitivno trebali biti svjesni. Osim toga, u ovo doba dana nebi bilo loše da i sami odradite „siestu“. 🙂
 1.  Veće trgovine obično nemaju „siestu“, dok su manje trgovine zatvorene obično od 14:00 do 17:00.
 1. Ako planirate izlazak navečer, ne bi trebali ući u diskoteku prije 02:00 – 03:00, jer će vjerojatno biti prazna. Svi se klubovi otvaraju oko 00:30, a Španjolci inače izlaze prilično kasno. Dakle, dobra „siesta“ u popodnevnim satima svakako je preporuka.
Kočije ispred Katedrale
Godišnja doba u Sevilli
 1.  Ako dolazite u Sevillu na jesen ili zimu, ponesite sa sobom laganu zimsku odjeću, jer ima puno sunčanih dana pa ćete uživati ​​u blagim temperaturama. Dolazite li na proljeće ili ljeto, ponesite sa sobom laganiju odjeću, jer temperature mogu biti jako visoke, posebno tijekom ljetnih dana (čak do 48°C).
 1. Ako dolazite u Sevillu na proljeće, svakako bi se trebali pripremiti za nevjerojatne manifestacije „Semana Santa“ i „Feria de Abril“. Ovo su događaji koje jednostavno morate vidjeti, ali svakako budite spremni na velike gužve i naoružajte se strpljenjem.
Razgledavanje
 1. S obzirom da ulice Seville krase stabla naranči, u proljeće cijeli grad prožimlju opojni mirisi narančinog cvijeta, tzv. “azahar”. U lokalnim parfumerijama možete čak i kupiti njihov poznati parfem koji miriše na azahar.
 1. Pješice možete vidjeti cijeli centar Seville, a i vrlo poznati kvart „Triana“. Također možete unajmiti gradski Sevici bicikl koji je vrlo jeftin ili se možete provozati kočijom (cijena cca 50 eura).
 1. Ako šetate ulicama blizu Katedrale, vjerojatno će se dogoditi da vam pristupe žene s ružmarinom želeći vam proreći budućnost. Ne nasjedajte na to.
Kočije ispred Katedrale
 1. Vjerojatno jedna od najomiljenijih riječi Španjolaca je „guapa“. Čut ćete ih kako jako puno koriste ovu riječ. Ponekad to izgleda jako simpatično.
 1. Tijekom popodneva (od 18h u ljetnim i proljetnim mjesecima, a u jesen i zimi od 16h) vidjet ćete puno života na ulicama Seville. Ljudi se jednostavno samo druže, razgovaraju, jedu „tapas“ i piju svoje španjolsko pivo („cerveza“) „Cruzcampo“ ili možda tipično vino „vino de naranja“. Svakako im se pridružite.
 1. Vrijedi reći da su građani Seville vrlo ponosni na svoj grad. Tu su tradicija, spomenici, povijest i kultura. Kada govore o sebi, prvo navode da je Sevilla srce Španjolske i ne žele priznati da su to ni Bercelona ni Madrid.

Ovo su samo neke od zanimljivosti koje je dobro da znate prije nego posjetite Sevillu. Jednom kada dođete svakako ćete se zaljubiti u ovaj grad i sigurno ćete se poželiti vratiti.

Top 5 znamenitosti koje morate posjetiti u Sevilli pogledajte OVDJE, a ukoliko se pitate što raditi u Sevilli, top 6 aktivnosti pročitajte OVDJE.

SEVILLA IZLETI I ULAZNICE:

MOŽDA ĆE TE ZANIMATI I OVO:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)