Jesi li u fazi želje ili fazi potrebe kada donosiš odluke? Razlika između želje i akcije je disciplina. Svi smo se našli pred raznim odlukama u životu, bilo da su male ili velike, jednostavne ili kompleksne. No, često se postavlja pitanje:

Jesmo li motivirani željom ili nužnošću kada donosimo odluke?

Faza Želje: Kad Srce Govori

Jedan od ključeva odlučivanja leži u našim željama. To je faza gdje srce preuzima vođenje, gdje sanjarimo o budućnosti koja nas ispunjava.

Donošenje odluka iz faze želje često je popraćeno strašću, entuzijazmom i vizionarskim pogledom.

Na primjer, možda sanjarimo o promjeni karijere kako bismo radili ono što zaista volimo, ili želimo započeti vlastiti posao jer osjećamo unutarnji poziv. Ove odluke proizlaze iz naše želje za ispunjenjem i srećom, bez obzira na trenutačne izazove koje možemo susresti.

Faza Potrebe: Kad Razum Preuzima Kormilo

S druge strane, postoje situacije kada odluke nisu samo stvar želje, već nužnosti. To je faza gdje razum preuzima kontrolu, gdje analiziramo trenutačnu situaciju i donosimo odluke koje su potrebne za našu sigurnost ili opstanak.

Primjerice, promjena posla može biti motivirana financijskim izazovima ili potrebom za stabilnošću. Također, odluka o štednji ili planiranju budućnosti može proizaći iz nužnosti da osiguramo financijsku sigurnost za sebe i svoje najbliže.

Balansiranje Želje i Potrebe: Ključ Uspjeha

Idealna odluka često je rezultat balansiranja između faze želje i faze potrebe. Kada smo u mogućnosti integrirati svoje strasti i snove s praktičnim potrebama života, postižemo harmoniju i dugoročnu sreću.

Kako donijeti odluku koja odražava obje strane? Evo nekoliko koraka:

  1. Samoispitivanje: Razmisli o tome što stvarno želiš i što ti je zaista potrebno. Postavi sebi pitanja poput: “Kako bih volio/la provesti svoj život?” i “Kako mogu osigurati svoju budućnost?”
  2. Postavljanje Prioriteta: Identificiraj prioritete u životu. Koje su stvari neophodne za tvoju sreću i blagostanje, a koje su više povezane s tvojim željama i strašću?
  3. Planiranje: Razvijaj plan koji uzima u obzir obje strane. Kako možeš postići svoje ciljeve želje uzimajući u obzir praktične potrebe?
  4. Konstantna Evaluacija: Život je dinamičan, stoga budi spreman/na prilagoditi svoje odluke kako se situacija mijenja. Redovita evaluacija tvojih ciljeva pomoći će ti održati ravnotežu.

Zaključak: Putovanje Odlučivanja

Odluke su popločane putovanjem samospoznaje i razumijevanja vlastitih potreba i želja. Bez obzira na to nalaziš li se u fazi želje ili fazi potrebe, ključ je prepoznati njihovu povezanost i raditi prema ravnoteži koja će ti donijeti ispunjenje i uspjeh na duge staze. Želim ti svu sreću na tom putu!

Ako sanjariš o promjeni karijere kako bi radilla ono što zaista voliš i želiš započeti vlastiti posao ali nisi sigurna što i kako, pridruži mi se na ONLINE MENTORSKI PROGRAM “KRENI ONLINE – OD ŽELJE DO BIZNIS IDEJE”.

MOŽDA ĆE TE ZANIMATI I OVO:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)