Grad Cádiz je središte istoimene provincije, jedne od osam provincija autonomne zajednice Andaluzija. Nalazi se na na poznatoj Costa de la Luz na jugozapadu Španjolske i okružen je pješčanim plažama. Cádiz kao jedan od najstarijih gradova Europe ima jako veliku povijest i predivne znamenitosti. Sama šetnja gradom, njegovim uličicama i trgovima s visokim palmama, očarati će vas na prvu. Puno se toga može vidjeti u samo jednom danu, a ovo su top 5 znamenitosti koje moraš vidjeti.

Kako do tamo?

Osim redovnih linija vlakova i autobusa, obližnji grad Jerez de la Frontera ima i zračnu luku. Cádiz je jako dobro prometno povezan s okolnim gradovima. Tako na primjer iz Seville u Cádiz možete stići vlakom čija vožnja traje oko 1,40h a cijena karte u jednom smjeru je oko 17 eura, ili se možete odlučiti za autobus čija vožnja traje oko 1,15h a cijena karte u jednom smjeru je oko 12 eura.

1. Catedral de Cádiz

Službeni naziv katedrale je Catedral de Santa Cruz de Cádiz. Ovo je rimokatolička crkva građena u “zlatnom dobu” grada, u 18.st., točnije između 1722. i 1838., te je središte biskupije Cádiz i Ceuta. Zbog duge gradnje na njoj je vidljiva mješavina više stilova, prije svega baroka, ali i rokokoa i neoklasicizma. Katedrala ima 15 takozvanih “capillas” odnosno kapela, a sa njenog tornja Torre del Reloj pruža se impresivan pogled na cijeli grad i Atlantski ocean.

Redovna individualna karta je 6 eura, a za studente, umirovljenike i grupe postoje drugačije tarife koje možete provjeriti na njihovoj službenoj web stranici.

Vojna Cepernić
Catedral de Cádiz
Vojna Cepernić
Plaza de la Catedral

2. Plaza de San Juan de Dios

Plaza de San Juan de Dios poznata je kao i La Corredera. Ovo je glavni gradski trg sa predivnim fontanama i neizostavnim visokim palmama. Ovdje se nalazi Gradska vijećnica, a u blizini se nalazi i turistički ured gdje možete dobiti kartu grada i korisne informacije. Na ovome trgu možete uživati u šetnji ili promatrati prolaznike dok sjedite u nekom od brojnih restorana ili tapas barova.

3. Castillo de Santa Catalina

Utvrda Castillo de Santa Catalina iz 16.st. jedna je od najpopularnijih znamenitosti u Cádizu. Nalazi se na samoj obali, a dio okrenut prema moru ima oblik sličan zvijezdi s tri vrha. S druge strane, dio koji je okrenut prema unutrašnjosti, ima dva polubastiona i opkop, s jednim stalnim i drugim podiznim mostom, što cijeloj građevini daje peterokutni oblik. Tijekom godine ovdje se održavaju razni događaji poput izložbi i koncerata.

4. Teatro Romano de Cádiz i Museo de Cádiz

Rimsko kazalište Teatro Romano de Cádiz otkriveno je slučajno 1980. godine tijekom pokušaja iskapanja ostataka Castillo de la Villa. Pretpostavlja se da je gradnja kazališta započela u 1.st. prije Krista kada je odlučeno da se grad proširi dodavanjem nove četvrti Neápolis koje će imati kazalište i amfiteatar. S kapacitetom za čak 10000 gledatelja, ovo je drugo najveće kazalište koje su Rimljani izgradili u Španjolskoj (jedino je kazalište u Córdobi veće). Ovo je ujedno i najstarije poznato rimsko kazalište u Španjolskoj.

U početku su muzej likovnih umjetnosti i arheološki muzej bili dvije odvojene cjeline. Međutim, 1970. udružili su se kako bi formirali ono što je danas poznato kao Museo de Cádiz. Muzej je 1980. doživio veliku obnovu i podijeljen je u tri dijela: arheologija, odjel likovnih umjetnosti i odjel za etnografiju.

5. Karneval, plaže i ostale aktivnosti na otvorenom

Poznati karneval u Cádizu obično se održava otprilike 2 tjedna prije početka Korizme, traje 10ak dana, a pripreme za ovaj događaj započinju i više od pola godine ranije. Ovo je najveći karneval na španjolskom kopnu, a od njega je u Španjolskoj jedino veći onaj otočki, na Tenerifima. Datira iz 16.st., a u grad su ga doveli mornari koji su prenosili priče o velikim zabavama u talijanskim lukama Genovi i Veneciji.

Grad Cádiz okružen je predivnim kilometarskim plažama uz koje se nalaze brojni restorani i tapas barovi. Plaže Playa de Santa María del Mar i Playa de la Victoria samo su neke od njih. Osim toga tu je i poznati park Parque Genovés s brojnim fontanama, jezercima, zanimljivim biljkama, ali i klupicama gdje se možete odmoriti od razgledavanja grada. Također, grad ima svoju tržnicu tzv. Mercado Central gdje se može kupiti svježe voće, povrće, meso, ali i svježa riba te morski plodovi kojih ovaj grad ima u izobilju prvenstveno zbog svoje lokacije na samoj obali Atlantskog oceana.

Besplatne i plaćene ture:

Top 5 znamenitosti u Sevilli koje moraš vidjeti saznaj OVDJE.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)