Sevilla je glavni grad Andaluzije i glavni grad provincije Seville, a četvrti je grad po veličini u Španjolskoj. Ako se odlučite posjetiti Sevillu sigurno nećete požaliti. U nastavku vam donosim okvirni plan koji vam može pomoći u organizaciji vremena prilikom posjeta ovom gradu. Ukoliko želite opušteno razgledati grad, preporučam vam da izdvojite barem 3 dana za posjet.

Najbolje vrijeme za posjetiti Sevillu

Najbolje vrijeme za posjetiti ovaj grad su travanj, svibanj, lipanj, te rujan i listopad. Naime, u ljetnim mjesecima su temperature jako visoke, sasvim je normalno da sežu i do iznad 40C u hladu. Ovo je razlog zbog kojeg u ljetnim popodnevnim satima nećete vidjeti puno ljudi na ulicama. Možda samo neke turiste i ljude koji moraju biti vani zbog posla i sl. Ostali se uglavnom opuštaju u svojoj siesti ili su na nekoj plaži.

1. Dan

Katedrala i Alcázar

Katedrala u Sevilli je po veličini 3. u svijetu i 1. po veličini gotička katedrala u svijetu. Njena unutrašnjost demonstrira bogatstvo Seville tijekom povijesti. Ima čak 80 kapela s predivnim pozlaćenim oltarima. Zvonik La Giralda visok je čak 104m, a na njenom vrhu nalazi se El Giraldillo koji ‘štiti’ sve stanovnike Seville. Na La Giraldu se možete popeti, a pogled s njega na cijeli grad je predivan. Zanimljiva je i činjenica da se u Katedrali nalaze posmrtni ostati Kristofora Kolumba.

Real Alcázar je kraljevska palača, a nalazi se odmah nasuprot Katedrale. Sastoji se od više dijelova, a ima i predivan veliki vrt koji se redovito održava. Alcázar je kao i Katedrala upisan na UNESCO-v popis svjetske baštine u Europi. Gornje dijelove palače još uvijek koristi kraljevska obitelj kao svoju službenu rezidenciju za vrijeme svojih službenih posjeta u Sevilli.

Puente de Triana, ulica Betis, tapasi, Flamenco show

Nakon što ste vidjeli Katedralu i Alcázar, preporučam vam da se opustite u šetnji kroz most “Puente de Triana” koji je od posebnog povijesnog i gospodarskog značaja za ovaj grad. Ovo je prvi most kojim su povezani Triana i centar Seville. Prošetajte se ulicom Betis koja se proteže uz samu rijeku Guadalquivir i prepuna je tapas barova u kojima možete uživati u tradicionalnim specijalitetima.

Nakon odmora, preporučam vam da idete na flamenco show i u potpunosti doživite španjolsku kulturu.

2. Dan

Plaza de España i Parque de María Luisa

Sevilla je grad prepun znamenitosti, a jedne od onih koje posebno oduzimaju dah su Plaza de España i Parque de María Luisa. Plaza de España (“Španjolski trg”) je remek djelo arhitekta Aníbala Gonzáleza koje je silno zadivilo Alfonsa XIII. Odmah nasuprot Plaze nalazi se park ‘Parque de María Luisa’ kojeg krase popločane fontane, ribnjaci, klupe, bujni zasadi palmi, stabla naranči, mediteranskih borova, i dom je za razne vrste ptica. Ako se želite opustiti, ovo je mjesto koje morate vidjeti.

Ove znamenitosti su od Katedrale udaljene svega 20ak minuta hoda. U slučaju da ipak ne želite do tamo pješke, možete unajmiti jednu od kočija koje se nalaze ispred Katedrale čime ćete grad doživjeti na dodatno poseban način.

Vožnja rijekom Guadalquivir i večernji izlazak

Nakon toga, preporučam vam opuštenu vožnju rijekom Guadalquivir. Brod će vas provesti ispod mostova Seville i uživat ćete u doživljaju grada iz drugačije perspektive.

Ako ste zainteresirani za večernji izlazak, Sevilla ima i to. Postoji više river barova i diskoteka koje se nalaze uz rijeku Guadalquivir. Na Paseo de Cristóbal Colón (glavna ulica uz rijeku) nalazi se više barova gdje se ide na ‘predizlazak’, a kasnije se ide u diskoteke. Neka od najboljih mjesta za izlazak su Iguana, Rosso by Antique, Uthopia, Bilindo,… S nijednim nećete pogriješiti.

3. Dan

Las Setas i Torre del Oro

Las Setas de Sevilla predstavlja najveću drvenu konstrukciju na svijetu duljine 150m i širine 70m. Približna visina je 26m, a izgradnja je dovršena 2011. U njenom prizemlju nalaze se tradicionalna tržnica, restorani, arheološki muzej Antiquarium… Na vrhu su terasa i vidikovac s kojeg se pruža predivan panoramski pogled na grad.

Torre Del Oro tzv. Zlatni toranj sagrađen je na prijelazu 12. i 13. stoljeća. Zove se Zlatni toranj zbog toga što je jedan dio njega bio prekriven zlatnim pločicama. U njemu se danas nalazi gradski Pomorski muzej, ali tjekom povijesti imao je različite svrhe. Prvo je to bio promatrački toranj (tj. dvanaesterokutna stražarnica) koji se koristio u nadgledanju prometa rijekom Guadalquivir, a pretpostavlja se da se kasnije u njemu skladištilo blago iz Novog svijeta. Nakon toga postaje zatvor i čak kapelica.

Shopping

Nakon više od dva dana razgledavanja, za treći dan vašeg posjeta Sevilli možete se ostatak vremena nastaviti opuštati i uživati u raznim tapasima ili ako ste raspoloženi možete se odlučiti za shopping. Najpoznatije shopping ulice u Sevilli su calle Tetuán i calle Sierpes. Ove dvije ulice su paralelne i nalaze se u samom centru grada. U ulici Tetuán nalaze se modernije trgovine, a u ulici Sierpes nalaze se više tradicionalne trgovine. Osim toga, u blizini centra, s druge strane rijeke nalazi se shopping centar Torre de Sevilla.

MOŽDA ĆE TE ZANIMATI I OVO:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)