Málaga je predivan grad na jugu Španjolske i jedan od najpoznatijih gradova pokrajine Andaluzije i njene Costa del Sol. Osim što je poznata po svojim pješčanim plažama, predivnim zalascima sunca i jedinstvenoj arhitekturi, Málaga je poznata i kao grad Pabla Picassa, te je jedna od najstarijih mediteranskih luka. Šetnja lukom i gradom, te uživanje u ukusnoj hrani i vinu u nekom od lokalnih tapas barova, nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Evo samo par od jako puno razloga zašto jednostavno moraš posjetiti ovaj grad.

Vojna Cepernić - Malaga
Málaga – pogled na grad i Katedralu s Alcazabe

1. Alcazaba de Málaga

Alcazaba je stari maurski dvorac i se nalazi na brdašcu s kojega se pruža predivan pogled na grad i more. Ovaj maurski dvorac izgrađen je u 8. stoljeću, a obnovljen u 11. stoljeću. Dobar pogled na grad i okolicu omogućavao je kontrolu morskih i kopnenih prilaza gradu. Zanimljivo je da utvrda ima dva reda zidina, a oko ulaza postoji i treći red koji je služio zavaravanju protivnika. U samoj utvrdi nalazi se Nasridska palača koja je istoimena onoj u Alhambri (Granada), što i ne čudi s obzirom da ih je gradila ista vladarska obitelj.

Cijena ulaznice za Alcazabu je 2,20 eura, a kombinirana ulaznica za Alcazabu i Gibralfaro je 3,55 eura.

2. Castillo de Gibralfaro (Dvorac Gibralfaro)

Dvorac Gibralfaro nalazi se na brdu iznad Alcazabe, a djelomično su i povezani. Izgrađen je u 10. stoljeću na mjestu gdje se nekada nalazio svjetionik. Odatle mu i ime, faro=svjetionik, a prvi dio naziva je izveden iz arapske riječi gebel=stijena. Zidine dvorca su jako dobro očuvane i po njima se može šetati. Pogled na grad s Gibralfara je jedan od najljepših u Málagi, a odlično se vidi i obližnja arena za borbu bikovima, La Malagueta.

Cijena ulaznice za Gibralfaro je 2,20 eura, a kombinirana ulaznica za Gibralfaro i Alcazabu je 3,55 eura. Nedjeljom nakon 14h ulaz za Gibralfaro je besplatan.

3. Catedral de la Encarnación de Málaga (Katedrala u Málagi)

Jedna od glavnih znamenitosti u Málagi je Katedrala. Građena je u renesansnom stilu s elementima baroka i gotike. Njena gradnja je započela početkom 16. stoljeća, ali nikada nije dovršena. Sjeverni toranj Katedrale visok je 84m. Morao je postojati i drugi, Južni toranj, čija je gradnja bila započela, ali je ostao nedovršen. Zbog toga Katedrala ima nadimak “La Manquita”, tj. “Jednoruka”.

Naime, drugi toranj ostao je nedovršen zbog nedostatka novca, a zanimljiv je i razlog tome. Kratko prije prekida gradnje, u Sjevernoj Americi se odvijao rat za nezavisnost SAD-a, tj. Amerikanci su pokušavali izboriti nezavisnost od Velike Britanije. S obzirom da su Britanci u to vrijeme bili ključni španjolski protivnici u Europi, odlučili su novce koji su bili namijenjeni dovršetku gradnje Katedrale preusmjeriti Amerikancima kako bi im pomogli u borbi. Nova sredstva nikada nisu osigurana, te je Katedrala ostala “Jednoruka”. Iako je tijekom povijesti postojalo više inicijativa za izgradnjom, nijedna nije realizirana i to najviše zbog toga što mnogi vjeruju da je upravo ovakav oblik Katedrale ono štu ju čini autentičnom i atraktivnom.

Cijena ulaznice za Katedralu je 5 eura.

4. Muzej Pabla Picassa

Málaga je rodni grad slavnog Pabla Picassa, te ovdje možete posjetiti Muzej Pabla Picassa koji je otvoren njemu u čast. Osim ovog muzeja, tu su još i Muzej Automobila, Muzej Pompidou i Muzej Karmen Thyssen.

5. Botanički vrt “La Concepción” i park “Parque de Málaga”

Parque de Málaga nalazi se u samom centru grada i idealan je za opuštenu šetnju između gustih palmi. Također, u parku se mogu vidjeti barokne i renesansne dekoracije, te fontane okružene suptropskim biljkama. Ovdje se nalazi i jedan od najpoznatijih botaničkih vrtova u Europi, La Concepción. Vrt je uređen u engleskom stilu s preko 2000 biljnih vrsta porijeklom s pet kontinenata. Vrt sadrži i muzej s artefaktima plemićke obitelji američkog porijekla koja je uredila vrt prije više od 100 godina.

6. Plaže i Costa del Sol

Jedni od razloga zbog kojih je Málaga toliko popularna su plaže i sunčano vrijeme. Jedna od najpoznatijih gradskih plaža je Malagueta koja je smještena pored stare gradske četvrti. Istočno od Malaguete nalaze se pješčane plaže koje sežu i do nekoliko kilometara.

7. Gastronomija i šetnja gradom

Kada je riječ o gastronomiji, Málaga je tipičan andaluzijski grad prepun tapas barova. Na jelovnicima ćete pronaći neke od omiljenih andaluzijskih jela kao što su gazpacho, fritura malagueña, gambas (škampi), paella, albóndigas con salsa de almendras (mesne okruglice u umaku od badema), rabo de toro (bikov rep),… Osim toga, Málaga je poznata po jako dobrim vinima. Dakle, prošetajte se gradom i istražite njegove uličice. Vidjet ćete predivnu arhitekturu i kulturu grada, ali i puno tapas barova gdje svatko može pronaći nešto za sebe.

8. Jako dobra prometna povezanost s ostalim gradovima Andaluzije

Málaga je jako dobro prometno povezana s ostalim gradovima Andaluzije. Osim što ima zračnu luku, ima i česte autobusne linije do većih gradova Andaluzije. Među njima su Granada, Marbella, Tarifa, Cádiz, Sevilla, te čak i Gibraltar (UK)… Neke od razloga zašto posjetiti Gibraltar možete pogledati OVDJE. Sevilla je primjerice od Málage udaljena oko tri sata vožnje autobusom, a top pet znamenitosti koje moraš posjetiti u Sevilli možeš vidjeti OVDJE. Osim autobusnih linija, Málaga ima i česte linije vlakom. Također, ukoliko želite biti fleksibilniji s vremenom, uvijek možete uzeti rent-a-car i istražiti okolna mjesta i gradove.

Vojna Cepernić
plaža Malagueta

Besplatne i plaćene ture:

MOŽDA ĆE TE ZANIMATI I OVO:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)