NOVAC nije samo papir ili kovanice. On ima i EMOCIONALNU dimenziju koja može oblikovati naš odnos s njim. Novac i uvjerenja međusobno su dva nerazdvojna pojma. Mnogi nose sa sobom negativna UVJERENJA o novcu koja proizlaze iz različitih životnih iskustava. Važno je PREPOZNATI svoje obrasce ponašanja i razmišljanja o novcu i raditi na PROMJENI PERCEPCIJE.

O temi novca mogli bi pričati do preksutra no…

-> evo nekoliko PRIMJERA SVAKODNEVNIH SITUACIJA koje mogu potaknuti negativna uvjerenja o novcu:

1. Odbijaš praćenje troškova

Kad izbjegavaš praćenje troškova ili izbjegavaš otvaranje računa kako bi izbjegao/la suočavanje s realnošću svojih financijskih navika, to može potaknuti osjećaj ‘straha’ ili ‘krivnje’ oko novca.

2. Uspoređivanje s drugima

Često se uspoređujemo s drugima i osjećamo manje vrijednima ako nemamo isti financijski status ili mogućnosti kao i oni. To može dovesti do osjećaja nedostatnosti ili nesigurnosti.

3. Novac je loš, zao, kvari ljude…

Ovo uvjerenje veže se uz mišljenje da novac imaju samo ljudi koji su do njega došli prevarom i na pokvaren način. S jedne strane ti zapravo želiš novac, a druge imaš ovo uvjerenje… Kako onda misliš da će novac i tebe željeti?

4. Izbjegavanje razgovora o novcu

Kad izbjegavamo razgovor o novcu s partnerom, obitelji ili prijateljima, može se razviti osjećaj tajnovitosti ili nelagode oko financijskih tema, što može otežati rješavanje problema ili postizanje financijskih ciljeva.

5. Pretjerana štedljivost

Iako je važno biti odgovoran s novcem, pretjerana štedljivost može dovesti do osjećaja ograničenosti ili oskudice, što može otežati uživanje u životu i trošenje novca na stvari koje nam donose zadovoljstvo i ispunjenje.

6. Strah od rizika

Strah od ulaganja ili preuzimanja financijskih rizika može nas spriječiti da iskoristimo prilike za financijski rast i napredak, ostavljajući nas zaglavljenima u stagnaciji ili nedostatku napretka.

OSLOBAĐANJE NEGATIVNIH UVJERENJA O NOVCU

Prepoznavanje utjecaja ovih situacija na tvoje emocionalno stanje i financijsko ponašanje prvi je korak prema oslobađanju negativnih uvjerenja o novcu.

Novac je često izvor stresa i zabrinutosti za mnoge, a često su ta negativna uvjerenja o novcu ukorijenjena duboko u podsvijesti.

No, važno je shvatiti da možeš promijeniti ta uvjerenja i osloboditi se njihovog tereta.

Evo nekoliko KORAKA koji ti mogu pomoći da to postigneš:

1. Samosvijest

Prvi korak je PREPOZNATI svoja negativna uvjerenja o novcu.

Postavi si pitanja poput: Kako se osjećam kada pomislim na novac? Koje misli mi prolaze kroz glavu kada razmišljam o svojim financijama? Budi iskren/a prema sebi i identificiraj svoje obrasce razmišljanja!

2. Promjena percepcije

Nakon što prepoznaš svoja negativna uvjerenja, radi na mijenjanju svoje percepcije o novcu.

Umjesto da ga doživljavaš kao izvor stresa, počni ga gledati kao alat koji ti omogućuje da ostvariš svoje ciljeve.

3. Akcija

Konkretni korak koji možeš napraviti kako bi se oslobodIo/la negativnih uvjerenja o novcu je EDUKACIJA odnosno učenje o upravljanju novcem putem knjiga ili tečajeva, ili čak postavljanje malih financijskih ciljeva i rad na njihovom ostvarenju.

Možeš i razgovarati s financijskim savjetnikom.

Dakle…

Pokušaj izbjeći uspoređivanje s drugima i fokusiraj se na sebe i vlastite vrijednosti!

Promjena negativnih uvjerenja o novcu nije trenutačan proces, ali svaki korak koji poduzmeš prema tome dovodi te bliže FINANCIJSKOJ SLOBODI i miru uma. Umjesto da se osjećaš ograničeno ili nesigurno, možeš ga gledati kao resurs koji ti omogućuje ostvarenje ciljeva.

ISPLATI SE!

MOŽDA ĆE TE ZANIMATI I OVO:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)