Vjerovatno su vam prve asocijacije na riječ “Brač” Zlatni rat u Bolu i Vidova gora. Međutim, otok Brač ima i svoju drugu, manje poznatu stranu. Vrijeme je da pomalo razotkrijemo skriveni Brač.

Stijena “Koloč”

Stijena “Koloč” nalazi se u blizini Nerežišća usred plodnog dolca i pod zaštitom je. “Koloč” je neobično djelo prirode. Dva kamena oslonjena na vrhu jedan na drugog tako da tvore luk. Do njega se dolazi putem iz centra Nerežišća od općinske zgrade prema jugozapadu. Do crkvice sv. Jakova može se doći automobilom, a dalje 30-ak minuta pješke najprije prema zapadu, a zatim treba skrenuti prema jugu. Na putu se nalazi putokaz za skretanje. Teren je ravan i lagan za hodanje. “Koloč” se nalazi usred dolca, zapadno od puta kojim se dolazi, a označen je info pločom.

Vičja jama

Najdublja bračka jama je Podgračišće II (337m, time i najdublja u Hrvatskoj), a najpoznatija jama je Vičja jama koja se nalazi u šumi Vidove gore. Za nju legenda govori da je podzemljem u vezi s Vičjom lukom u Bobovišćima na suprotnoj strani otoka. Postoji legenda koja se prepričava s generacije na generaciju a koja kaže kako su jednom čovjeku u tu jamu nepažnjom upali volovi da bi ih podzemni tokovi nakon nekoliko dana izbacili upravo u Vičju valu kraj Bobovišća. Stoga se ta jama u narodu često naziva jamom vještica i zloduha. Tu priču podgrijava i činjenica da je njezin otvor u obliku lijevka, dobro je skriven u borovoj šumi i nije ga lako pronaći.

Međutim, speleološki tim istražio je ovu jamu i utvrđeno je da je njena dubina 96m, a istražili su i njezinu veliku podzemnu dvoranu širine 50m, dužine 130m, a visine 60 metara. Na dnu jame pronađena je veća količina starog bojevog streljiva i ljudskih ostataka, najvjerojatnije iz Drugog svjetskog rata. Sve ostalo plod je nagađanja i pretpostavki.

Brač
Brač – Vičja jama

Tunel “Vidova gora”

Jako malo ljudi zna da postoji tunel od mjesta Dol do mjesta Bol. Trenutno kroz njega prolaze cijevi i zatvoren je. Međutim, kada bi bio prohodan i u potpunoj funkciji, bio bi najdulji tunel u Hrvatskoj sa svojih više od 8km duljine. Naime, tunel “Vidova gora” je hidrotehnički tunel promjera 2,35m i duljine 8542m. Radove u tunelu izvodila je JNA od 07.10.1971. – 30.09.1976. Danas ima izuzetnu važnost i u vlasništvu je Hrvatskih voda.

Zmajeva špilja

Zmajeva špilja nalazi se na južnim padinama Brača, iznad mjesta Murvica u blizini Bola. Poznata je i kao Dragonjina špilja. Ime je dobila po zmaju uklesanom u stijeni. Nalazi se na 307m nadmorske visine i oko 1km zapadno od najvišeg vrha otoka, Vidove gore. Njezina posebnost odražava se u predivnoj unutrašnjosti s uklesanim reljefima. Zmajeva špilja spomenik je pećinskog samostanskog života svećenika glagoljaša iz 15.st. Kroz stoljeća je služila kao stan i svetište poljičkih glagoljaša koji su pobjegli pred Turcima.

Do špilje se najlakše može doći preko mjesta Bol, gdje se na kružnom toku skreće prema Zlatnom ratu i nastaviti prema mjestu Murvica gdje možete ostaviti automobil i dalje krenuti pješke slijedeći putokaz koji jasno pokazuje na Zmajevu špilju.

Trolokve

Nedaleko od Vidove gore nalaze se “Trolokve”. To su tri pojilišta koja su bila od izuzetnog značaja za otok Brač. Oko njih, na zelenoj visoravni pasu ovce, a može se naići i na krave i mala krda konja. U ljetnim mjesecima treba paziti na poskoke. Do Trolokvi se dolazi putem koji se odvaja od asfaltiranog puta za Vidovu goru, a skretanje je označeno putokazom “Poučne staze Vidova gora”.

Brač
Brač – Trolokve

“Kuća u kući”, Bol

“Kuća u kući” u mjestu Bol, nezaobilazno je mjesto koje morate vidjeti. Detaljnije o njenoj povijesti i nastanku možeš saznati u OTOK BRAČ – ŠTO VIDJETI U 2 DANA?. Ova zanimljiva kuća nalazi se u centru mjesta i koga god da pitate, znati će vas točno uputiti do nje.

“Most Franje Josipa”, Ložišća

Kameni “Most Franje Josipa” nalazi se u mjestu Ložišća, a do njega se može doći pješice ili automobilom zaobilaznicom do gustirne tj. pjovera iznad Ložišća. Dalje vodi makadamski put kroz maslinike prema sjeveroistoku i dalje treba nastaviti 10ak minuta pješke do blage nizbrdice koja vodi do mosta. Ovaj kameni most izgrađen je za vrijeme austrijske uprave u vrhu Velikog dolca za kojeg se pretpostavlja da je njime tekla rijeka Elafuza ili po nekima Bretanida.

Brač
Brač – Most Franje Josipa

Pomorski vojni potkopi

U uvalama Lučice, Maslinova, Smrka i Krušica na području prema ribljim uzgajalištima nedaleko od mjesta Milna, nalaze se pomorski vojni potkopi iz vremena JNA. Tako je primjerice uvala Smrka nekada bila zabranjeni teritorij zbog potkopa u kojima su se skrivali ratni brodovi i radarska postrojenja. Danas potkope služe kao utočište povremenih ribolovaca iz šireg akvatorija.

IZLETI – BRAČ

MOŽDA ĆE TE ZANIMATI I OVO:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)