Grad Rijeka kao najveća hrvatska luka ima jako puno znamenitosti za posjetiti. Rijeka je treći po veličini grad u Hrvatskoj i administrativno je središte Primorsko-goranske županije. Ovdje su izdvojene samo neke od znamenitosti koje možeš vidjeti.

1. Korzo i Stari grad

Na južnoj strani Starog grada nalazi se Korzo. Za Korzo se može reći da je središte Rijeke. Ovo je njena najpoznatija ulica i mjesto je javnih događanja. Također, ovdje se nalazi niz dućana i kafića u kojima se okupljaju Riječani i turisti.

Na Korzu i oko njega nalazi se nekolicina vrijednih baroknih zgrada među kojima su palača Wohinz (1782.g.), palača Vuković, Gradska vijećnica (Palac Komuna), palača Wassermann-Garbas (17.st.), te palača Benzoni na Fiumari.

Rijeka
Rijeka – Korzo

2. Gradski toranj

Na središtu Korza nalazi se poznati Gradski toranj sa satom, jedan od simbola grada Rijeke. Iako je toranj izgrađen u barokno doba, tek je u 19.stoljću dobio svoj konačan izgled. Na njemu je reljef s prikazom austrijskog cara Karla VI.

Rijeka
Rijeka

3. Katedrala sv. Vida

Katedrala sv.Vida podignuta je na mjestu srušene crkvice zaštitnika grada Rijeke, svetog Vida. Prvotno je sagrađena kao samostanska crkva isusovaca. Gradnja je trajala od 1638. do 1659. godine, no posve je dovršena tek 1737.g. U crkvi se čuvaju vrijedni barokni oltari, uglavnom radovi riječkih kipara.

4. Palača Adria

Duž Rive nalazi se niz zgrada iz 19. stoljeća, kada je Rijeka bila velika i moćna trgovačka luka. Možda najreprezentativnija zgrada izgrađena u tom razdoblju je palača Adria (1897.g.) koja je danas zgrada Jadrolinije. Skulpture okrenute prema moru predstavljaju pomorce, a one prema kopnu četiri kontinenta.

5. Kapucinska crkva Gospe Lurdske

Na trgu Žabica nalazi se Kapucinska crkva Gospe Lurdske (1907.-1929.). Raskošno neogotičko pročelje ukrašeno je mozaicima i kamenom dekoracijom. Njena gradnja započela je u veljači 1904.g. po projektu arhitekta Giovannija Marije Cureta, a danas je cjelokupna građevina kvalitetne neosrednjevjekovne arhitekture, jedinstvena na širem području Rijeke i regije.

Rijeka
Rijeka – Kapucinska crkva Gospe Lurdske

6. Hrvatsko narodno kazalište

Središte Rijeke također obuhvaća područje zvano Delta, po ušću rijeke Rječine u more. Deltom se obično naziva i gradski obližnji predio oko zgrade Hrvatskog narodnog kazališta koje je smješteno na uređenom trgu. Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta djelo je arhitekata Fellnera i Helmera i od velikog je kulturnog značaja za grad Rijeku.

Rijeka
Rijeka – Hrvatsko narodno kazalište

7. Trsat

Sušak je veliko gradsko područje istočnog dijela Rijeke, a nalazi se blizu obale rijeke Rječine. Iznad Suška nalazi se brijeg Trsat. Ovdje je na mjestu stare predrimske utvrde sagrađen srednjovjekovni Trsatski kaštel koji je obnovljen u prvoj polovici 19.st. Osim toga, na Trsatu se također nalazi kompleks franjevačkog samostana s crkvom i pastoralnim centrom imena Trsatsko svetište. To je najstarije marijansko svetište na tlu Hrvatske.

8. Riječki karneval

Riječki karneval danas je jedan on najvećih i napoznatijih u Europi i svijetu s više od 15000 sudionika organiziranih u preko 200 karnevalskih grupa. Godišnje ovaj karneval vidi više od 100000 gledatelja. 1982. godine Korzom su prošetale 3 karnevalske grupe, a danas je ovo manifestacija koja karakterizira Rijeku.

IZLETI:

MOŽDA ĆE TE ZANIMATI I OVO:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)