Grad Dubrovnik je pravi dragulj na jugu Hrvatske. Njegov povijesni i kulturni značaj od neprocjenjive je važnosti, a zbog svoje ljepote i “fotogeničnosti”, mjesto je na kojem su se snimali mnogobrojni filmovi i serije među kojima su Game of Thrones, Robin Hood, Star Wars i drugi. Ako planirate posjetiti Dubrovnik u ljetnim mjesecima, svakako budite spremni na velike gužve.

Dubrovnik
Dubrovnik

Dubrovačke zidine

Dubrovačke zidine, simbol grada Dubrovnika su prve i neizostavne za vidjeti. Duge su 1940m, visoke do 25m, prema kopnu debljine 4 – 6 metara, a prema moru 1,5 – 3 metra. Šetnja zidinama posebno je iskustvo koje će vam omogućiti da osobno doživite povijesni značaj grada. Iako je Dubrovnik pretrpio velike posljedice tijekom povijesti, zahvaljujući zidinama i hrabrosti ljudi, uspio je odolijevati neprijateljima tijekom ratne povijesti.

Dubrovnik
Dubrovnik

Šetnja gradom

Samom šetnjom gradom i Stradunom (glavna ulica u staroj gradskoj jezgri) vidjet ćete njegovu povijesnu arhitekturu i doživjeti pravi mediteranski ugođaj. Ulice su pune restorana i kafića koji su prepuni u ljetnim mjesecima.

Dubrovačka katedrala posvećena je Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo. Sadašnja barokna katedrala građena je od 1671. do 1713.g., a nastala je na mjestu bizantske i romaničke katedrale koja je uništena u velikom potresu 1667. godine.

Crkva sv. Vlaha izgrađena je na mjestu romaničke crkve koja je preživjela taj isti potres, ali je uništena za vrijeme požara 1706.g. Nova barkona crkva građena je od 1706. – 1715. Na njenom glavnom oltaru nalazi se kip sv. Vlaha (15.st.) od pozlaćenog srebra, a u rukama drži maketu grada prije potresa 1667.

Predivan pogled na Dubrovnik i okolne otoke, pruža se s brda Srđ (415m) do kojega se možete uspeti žičarom.

Kajak ture – ako ste u posjetu Dubrovniku u ljetnim mjesecima i avanturističnog ste duha, preporučam vam kajak turu kojom ćete doživjeti Dubrovnik iz sasvim drugačije perspektive. Sigurna sam da ćete se zabaviti i uživati.

MOŽDA ĆE TE ZANIMATI I OVO:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)