Kada se spomene otok Brač, jedna od prvih asocijacija je predivna plaža Zlatni rat. Međutim, otok Brač je puno više od toga. On je savršena otočna destinacija gdje svatko može pronaći nešto za sebe. Priroda, kultura, zabava, gastronomija, skrivene plaže i uvalice, adrenalinski sportovi,… samo su neke od karakteristika ovog otoka. Otok Brač je mjesto gdje možete pronaći pravi mir i odmor od užurbane svakodnevice. Za vidjeti sve ljepote koje nudi ovaj otok svakako je potrebno više vremena, međutim, ukoliko vam je vrijeme ograničeno i pitate se što vidjeti u 2 dana, evo odgovora…

1. Bol i Zlatni rat

Svojevrsni simbol otoka Brača zasigurno je plaža Zlatni rat i mjesto Bol u kojem se nalazi. Smješteni su na južnoj strani otoka i predstavljaju jednu od najpoznatijih turističkih destinacija kako na otoku, tako i na cijelom Jadranu. Ukupna dužina plaže Zlatni rat iznosi oko 400m, a oblik njegovog vrha mijenja se sukladno strujanju morskih struja.

Samo u Bolu ćete pronaći “kuću u kući” koja je nastala u 19. stoljeću. Naime tri bogata brata htjela su izgraditi kuću za svoje obitelji, međutim, to su htjeli napraviti na zemlji na kojoj se nalazila kuća seljaka Marka a nije im htio prodati svoju kuću. Kako je seljak bio u sukobu s lokalnim moćnicima, morao je pobjeći sa otoka a braća su počela graditi zidove oko njegove kuće. Kada su braća otišla u Italiju kupiti drvo za izgradnju stropova, na putu ih je zadesilo strašno nevrijeme i uzelo im živote. Nakon što je seljak Marko umro, ovaj objekt ostao je napušten.

Dok ste u Bolu, svakako vrijedi posjetiti i Dominikanski samostan i muzej. Samostan je osnovan još 1475. godine i jako je dobro očuvan. Ukoliko ste ljubitelj vina, vinarija “Stina” za vas je pravi odabir. Ovdje možete degustirati više vrsta vina, a osoblje će vas upoznati sa načinom njegove proizvodnje. Osim vina, šetajući bolskom rivom, možete se zadržati u nekom od mnogobrojnih restorana i probati neke od otočkih specijaliteta spravljenih od domaćih namirnica. Dobar tek!

Bol i Zlatni rat
Bol i Zlatni rat

2. Vidova gora

Vidova gora najviši je vrh otoka Brača s 778m nadmorske visine. Ovo je ujedno i najviši otočni gorski vrh na cijelom Jadranu. Sa Vidove gore pruža se prekrasan pogled na mjesto Bol i plažu Zlatni rat, ali i na susjedne otoke Hvar, Korčulu i Vis. Ovdje se mogu vidjeti i ostaci romaničke crkvice sv. Vida iz 13. stoljeća po kojemu je ovaj vrh i dobio ime. Ovdje se nalazi i monumentalni križ Kristu Otkupitelju koji je izrađen od bijelog bračkog kamena, a čija visina iznosi 12m. Stoga, dođite, opustite se i uživajte u pogledu koji oduzima dah.

3. Pustinja Blaca

Pustinja Blaca je zaštićeno kulturno dobro i predstavlja nekadašnju slavnu glagoljašku pustinju a kasnije zvjezdarnicu. Utemeljena je polovicom 16.st. pod špiljom Ljubitovicom između Bola i Milne u prodolini udaljenoj od mora. Do jednog dijela puta pristup je moguć automobilom, međutim, nakon toga potrebno je par kilometara pješačiti.

Ovdje se nalazi niz kamenih dvokatnica sa crkvom koje su jako dobro očuvane sa bogatim inventarom, astronomskim instrumentima, tiskarom, arhivom i knjižnicom. Uz stambeni dio sačuvani su gospodarski objekti, pčelinjak, zagoni za stoku i razni alati. Ova mala pustinja započela je kao kamenjem ograđena pećina, a pustinjaci su s vremenom nadograđivali prizemnice različite namjene kao što su kuhinje, peći, …

Od 1862. do 1962. Blacima su upravljali svećenici Miličevići. Smrću posljednjeg od njih, don Nikole Miličevića, ova se pustinja hrvatskih glagoljaša ugasila. Odlukom Međunarodne astronomske unije od 2005. godine, dva su asteroida, otkrivena sa Zvjezdarnice Višnjan, dobila imena (10241) Miličević i (10645) Brač u spomen i čast ovom izuzetnom mjestu.

Pustinja Blaca
Pustinja Blaca

4. Škrip

Škrip je malo naselje sa svega nešto manje od 200 stanovnika i sa svojih 3000 godina starosti smatra se najstarijim mjestom na otoku Braču. Mjesto je smješteno u unutrašnjosti otoka između Supetra i Splitske, a administrativno pripada općini Supetar. Škrip je poznat po svom muzeju maslinovog ulja, tzv. “Muzej uja” gdje se imate priliku upoznati sa različitim metodama prerade i dobivanja maslinovog ulja po čemu je ovaj otok nadaleko poznat. Osim toga, ovdje se nalazi i Muzej otoka Brača osnovan 1979. gdje možete vidjeti kako je izgledao život na otoku stoljećima godina ranije.

5. Postira

Mjesto Postira je malo ribarsko mjesto na obali otoka Brača s oko 1500 stanovnika, a je 2012. godine odnijelo je i nagradu za Dalmatinsko naj-misto. Brojne kamene kuće i uske uličice daju pravi dalmatinski ambijent, a postirski restorani i konobe pobrinuti će se da uživate u mediteranskoj kuhinji i kvalitetnim bračkim vinima i maslinovom ulju. Ovo mjesto je idelano mjesto za odmor brojnih turista iz cijelog svijeta, a bogata ponuda manifestacija, plaža i smještaja u hotelima, apartmanima i sobama predstavljaju odredište u kojem ćete odmoriti tijelo i duh.

Ovdje se nalazi rodna kuća pjesnika Vladimira Nazora i crkva sv. Ivana Krstitelja. Kada govorimo o manifestacijama, primjerice, ovdje se od 2007. održava Mala noćna regata, jedina hrvatska regata na kojoj se jedri po noći, pod svjetlima reflektora. Odvija se zahvaljujući jedinstvenom prirodnom fenomenu – noćnoj zračnoj struji zvanoj ‘gažul’ koja se s Vidove gore, najviše točke na Jadranu, za ljetnih noći spušta u postirsku luku. Osim toga, od 2017. ovdje se održava i Svjetsko prvenstvo u branju maslina. Ova manifestacija je prva takve vrste u svijetu i 2020. godine u Madridu osvojila je prvu nagradu za kreativno događanje godine.

Stoga dođite, opustite se i uživajte u ovom malom mjestu. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe.

Postira
Postira

6. Pučišća

Mjesto Pučišća je malo naselje na obali otoka Brača udaljeno od Postira 14km. Ovo mjesto najpoznatije je po kamenoklesarskoj školi koja je jedina ovakve vrste u ovom dijelu Europe, a izučava obradu kamena starorimskim ručnim alatima i obrazuje buduće majstore klesarstva. Otok Brač po ovome je nadaleko poznat. Ukoliko želite, možete i sami posjetiti ovu školu. Kroz nju će vas provesti jedan od vrsnih majstora, te iz prve ruke možete vidjeti kako nastaje umjetnost u kamenu.

Kamenarski obrt u Pučišćima star je nekoliko stoljeća o čemu svjedoče neki ugasli i već iscrpljeni kamenolomi. Međutim, zalihe kvalitetnog kamena ovdje su još uvijek veoma velike. Pravi procvat bračko kamenarstvo doživjelo je u 15. i 16. st., u razdoblju kasne gotike i renesanse. Tada vrsni graditelji po Dalmaciji podižu brojne palače i katedrale, te ih krase kamenim skulpturama. Prvi pučiški kamenolom spominje se u pisanim ispravama 1455. god.

Arhitekti, graditelji i kipari Andrija Aleši, Juraj Dalmatinac i Nikola Firentinac na Braču su naručivali kamen. Tim su se kamenom gradile palače i crkve u Splitu, Šibeniku, Trogiru, Zadru, Rabu, ali i u prekomorskim gradovima Anconi, Riminiju i na Tremitima. Tako je primjerice od bračkog kamena izgrađena Dioklecijanova palača i dijelovi Bijele kuće u SAD-u.

Nadam se da vas je ovaj tekst inspirirao da posjetite otok Brač i dao odgovor na pitanje što vidjeti u 2 dana. Ukoliko ste u mogućnosti, svakako preporučam da ostanete i dulje i prepustite se otkrivanju njegovih manje poznatih, ali podjednako predivnih znamenitosti i ljepota.

Brač – Izleti:

MOŽDA ĆE TE ZANIMATI I OVO:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)