Córdoba je jedan od najljepših gradova u Andaluziji. Poznat je po svojoj bogatoj povijesti i kulturi, a nalazi se na južnoj obali Španjolske i privlači posjetitelje svojim impresivnim znamenitostima, kulturnim festivalima i predivnom arhitekturom. Ovdje ću predstaviti neka od mjesta koja bi trebali posjetiti u Córdobi. Svakako preporučam da se zadržite i dulje kako bi mogli u potpunosti doživjeti šarm ovog grada.

Što vidjeti:

1. Mezquita – Catedral de Córdoba

Mezquita – Catedral de Córdoba je bez sumnje jedna od najvećih turističkih atrakcija u Córdobi i nešto što ne bi smjeli propustiti. Ovaj kompleks, koji se sastoji od džamije i katedrale, jedan je od najvažnijih primjera mješavine islamske i kršćanske arhitekture. Tu možete vidjeti niz impresivnih znamenitosti, poput ogromnog dvorišta, minareta, raskošnog unutrašnjeg prostora i prekrasnih vitraja.

Cordoba
Cordoba – La Mezquita
Cordoba
Catedral de Córdoba

2. Alcazar de los Reyes Cristianos

Alcazar de los Reyes Cristianos je prekrasan dvorac smješten u srcu Córdobe. Ovaj dvorac datira iz 14. stoljeća i nekada je bio dom mnogih španjolskih kraljeva. Danas Alcazar de los Reyes Cristianos služi kao muzej u kojem možete vidjeti brojne arheološke artefakte, keramičke predmete i umjetnine. Osim toga, ovaj dvorac ima i prekrasne vrtove, fontane i ribnjake koje bi svakako trebali posjetiti.

3. Sinagoga de Córdoba

Sinagoga de Córdoba je prekrasan primjer židovske arhitekture u Andaluziji. Izgrađena je u 14. stoljeću i jedna je od tri najbolje očuvane sinagoge u Španjolskoj. Sinagoga ima impresivne dekorativne detalje, poput mozaika i šarenila geometrijskih uzoraka.

Cordoba
Córdoba – Puerta del Puente

4. Puente Romano

Puente Romano, ili Rimski most, je prekrasan most koji povezuje obale rijeke Guadalquivir u Córdobi. Most datira iz 1. stoljeća i jedan je od najvažnijih povijesnih spomenika u gradu. Most ima prekrasan pogled na rijeku Guadalquivir i okolne zgrade, pa svakako preporučam da izdvojite vrijeme i prošetate preko njega.

Cordoba
Córdoba

5. Judería

Judería je povijesna židovska četvrt u Córdobi koja je puna uskih uličica, zanimljivih trgovina i prekrasnih građevina. Na području Judeíre možete vidjeti brojne znamenitosti, kao što su Sinagoga de Córdoba i Casa Andalusí, muzeja koji prikazuje život i kulturu srednjovjekovne Córdobe. Također bi trebali posjetiti Calleja de las Flores, jednu od najpoznatijih ulica u Judeíri. Ova ulica je prepuna cvijeća i ima prekrasan pogled na Mezquitu.

Cordoba
Córdoba – Rimski stupovi

6. Plaza de la Corredera

Plaza de la Corredera je jedan od najživahnijih trgova u Córdobi i mjesto na kojem se održavaju mnogi kulturni događaji i festivali. Trg je okružen prekrasnim građevinama i restoranima, pa je idealno mjesto za ručak ili večeru.

Cordoba
Córdoba – Plaza de las Tendillas

7. Palacio de Viana

Palacio de Viana je prekrasna palača iz 15. stoljeća koja se nalazi u srcu grada. Ova palača ima prekrasne vrtove i terase, te nekoliko muzeja u kojima možete vidjeti mnoge arheološke artefakte i umjetnine.

8. Museo Julio Romero de Torres

Museo Julio Romero de Torres je muzej posvećen životu i radu slikara Julija Romeroa de Torresa, jednog od najpoznatijih umjetnika iz Córdobe. U muzeju možete vidjeti mnoge slike i skulpture koje prikazuju život u Andaluziji tijekom 19. i 20. stoljeća.

9. Calleja del Pañuelo

Calleja del Pañuelo je jedna od najljepših ulica u Córdobi i idealno mjesto za predivne fotografije. Ova uska ulica ima prekrasan pogled na Mezquitu i prepuna je cvijeća i šarenih detalja.

10. Torre de la Calahorra

Torre de la Calahorra je prekrasan toranj koji se nalazi na južnoj obali rijeke Guadalquivir. Toranj datira iz 12. stoljeća i jedan je od najbolje očuvanih primjera arapske arhitekture u Španjolskoj. U tornju se danas nalazi Muzej andaluzijske kulture, u kojem možete saznati više o životu i kulturi u Andaluziji.

Zaključak

Kao što možete vidjeti, Córdoba je prepuna prekrasnih znamenitosti i mjesta koja bi trebali posjetiti. Iako je jedan dan premalo da bi vidjeli sve što ovaj grad nudi, ova lista pruža vam dobru osnovu za planiranje dana u Córdobi. Zato ne čekajte, već planirajte posjet ovom prekrasnom andaluzijskom gradu i uživajte u njegovoj bogatoj povijesti i kulturi.

IZLETI CORDOBA:

MOŽDA ĆE TE ZANIMATI I OVO:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)