Sevilla je predivan španjolski grad smješten na obalama rijeke Guadalquivir. Osim što je četvrti grad po veličini u Španjolskoj, ujedno je i glavni grad Andaluzije i glavni grad provincije Seville. Ukoliko se odlučite posjetiti ovaj grad, svakako nećete požaliti. Predivna arhitektura, povijest, kultura, hrana, piće, te otvoreni i pozitivni ljudi nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ovo su top 5 znamenitosti u Sevilli koje morate posjetiti. U samom su centru i do svega se može doći laganom šetnjom.

Pogled na La Giraldu iz parka Palače Alcazar

1. Katedrala, tzv. La Giralda (puni naziv: Catedral de Santa María de la Sede)

Ova predivna rimokatolička katedrala je 3. po veličini u svijetu i 1. po veličini gotička katedrala. Svojom arhitekturom je svakako tijekom povijesti demonstrirala bogatstvo Seville kao vodećeg trgovačkog središta. Ima čak 80 kapela, a zvonik La Giralda je visok čak 104m. Katedrala je proglašena UNESCO-vom svjetskom baštinom 1986., a zanimljiva je i činjenica da su u njoj pohranjeni posmrtni ostaci Kristofora Kolumba što je potvrđeno i DNA testovima.

Posjet Katedrali se plaća 8 eura, a karta uključuje i uspon na zvonik La Giraldu odakle se pruža predivan pogled na cijeli grad. Odatle ćete također primijetiti kako u Sevilli zapravo ima dosta života na krovovima, odnosno terasama. Primijetiti ćete jako puno bazena, jacuzzija, te restorana i barova na krovovima hotela, te čak stambenih zgrada. Razlog ovome su velike vrućine tijekom proljetnih, a posebno ljetnih mjeseci.

2. Real Alcázar

Real Alcázar je kraljevska palača u Sevilli, a izvorno je bila maurska utvrda. Kao i Katedrala upisana je na UNESCO-v popis svjetske baštine u Europi. Alcázar se sastoji od dijelova: Patio de las Doncellas, Los Baños de Doña María de Padilla, La Casa de Contratación (ovdje se Kristofor Kolumbo susreo s kraljem Ferdinandom nakon svog drugog putovanja u Ameriku, a tu se nalazi i slika “Gospa od pomoraca” (Alejo Fernández, 1536.) na kojoj je prvi put prikazano otkriće Amerike i portret Kolumba), Puerta del León, Dormitorio de los Reyes Moros, Salón de Embajadores, Patio de las Muñecas, te Patio de la Monteria.

Zanimljiva je činjenica da gornje dijelove palače još uvijek koristi španjolska kraljevska obitelj kao svoju službenu rezidenciju, te tu boravi za vrijeme svojih službenih posjeta Sevilli.

Redovna cijena ulaznice je 12,50 eura, a za studente i umirovljenike je posebna cijena.

3. Plaza de España

Jedna od znamenitosti u Sevilli koja posebno oduzima dah je predivna Plaza de España. Izgrađena je po projektu arhitekta Aníbala Gonzáleza za sajam Exposición Ibero-Americana 1929. god. Bogato je ukrašena tipičnim glaziranim pločicama i znamenit je primjer arhitekture regionalizma, miješajući elemente baroknog preporoda, renesansnog preporoda i maurskih preporodnih stilova španjolske arhitekture.

Zanimljivost je da je njen polu-eliptični oblik simbol „zagrljaja“ između drevne metropole i njenih kolonija. Osim toga, zgrada koja graniči s njom okrenuta je prema rijeci Guadalquivir, mjestom odakle kreće put do Amerike.

Također, zanimljivost je da bi trebalo postojati 50 tzv. bancos („klupa“), koje predstavljaju provincije, umjesto 48, ali kada je Plaza izgrađena, Kanarski otoci su imali samo jednu provinciju. Sve do 1927. godine kada su bili podijeljeni na Gran Canaria i Tenerife. S druge strane, Seville nema zajedno s ostalim provincijama, jer je predstavljena na još četiri murala na Plazi.

Remek djelo Aníbala Gonzáleza silno je zadivilo Alfonsa XIII. Kad ju je monarh prvi put vidio, rekao je: „Señores, yo sabía que esto era bonito… Pero no tanto!“. U prijevodu… “Gospodo, znao sam da je ovo lijepo … Ali ne toliko!”

Za posjet Plaza de Españi se ne plaćaju ulaznice.

4. Parque de María Luisa

Odmah nasuprot Plaza de Españe nalazi se predivan Park María Luise koji se proteže uz rijeku Guadalquivir. Park krase popločene fontane, ribnjaci, klupe, bujni zasadi palmi, stabla naranči i mediteranskih borova, te stilizirane cvjetne gredice. Park služi kao botanički vrt. U njemu se nalaze mnoge biljne domaće i egzotične vrste zajedno sa edukativnim panelima za informiranje posjetitelja u parku. Također, park je dom za mnogo ptica, te je poznat po velikoj populaciji golubova. U središtu parka živi i mnogo papagaja, a u fontanama i jezerima se mogu vidjeti patke i predivni labudovi.

Za posjet Parku María Luise se ne plaćaju ulaznice.

5. Las Setas de Sevilla – Metropol Parasol

Skulpturalna drvena struktura s arheološkim muzejom u prizemlju, šetnicom na krovu i vidikovcem djelo je arhitekta Jürgen Mayera. Las Setas de Sevilla predstavlja najveću drvenu konstrukciju na svijetu duljine 150 metara, širine 70 metara i približne visine od 26 metara, a izgradnja je dovršena 2011. godine. U njenom prizemlju se nalaze tradicionalna tržnica, restorani, zabavni prostor i arheološki muzej Antiquarium. Na vrhu su terasa i vidikovac s kojeg se pruža predivan panoramski pogled na stari grad.

Cijena ulaznice je 3 eura.

Ovo je samo 5 najosnovnijih znamenitosti koje jednostavno morate posjetiti dok ste u Sevilli. Međutim, Sevilla je grad koji u sebi skriva još puno više i uistinu se ne kaže uzalud: “Sevilla tiene un color especial!” 🙂

15 zanimljivosti koje morate znati prije dolaska u Sevillu pročitajte OVDJE, a top 6 aktivnosti koje možete raditi u Sevilli pročitajte OVDJE.

Besplatne i plaćene ture:

MOŽDA ĆE TE ZANIMATI I OVO:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)