Semana Santa je najveći i najvažniji događaj u Sevilli. Turisti iz cijelog svijeta posjećuju ovaj grad samo kako bi doživjeli atmosferu Velikog tjedna uživo. Semana Santa je jako lijep događaj i svakako je vrlo posebno iskustvo koje treba doživjeti. Ako želite maksimalno uživati, svakako preporučam planiranje unaprijed. Evo zašto. Ovo su 10 stvari koje morate znati prije dolaska na Semana Santu u Sevilli:

1. Velike gužve

Trebali biste biti svjesni da je na ulicama Seville tijekom ovih dana velika gužva. Kada kažem ‘gužva’ zaista mislim na ‘gužvu’! Danonoćne procesije okupiraju cijele ulice i kroz takve gužve se nemoguće provući. Više procesija odvija se istovremeno u različitim dijelovima grada. Tijekom ovog tjedna i tjedna Ferie de Abril, Sevilu posjeti na stotine tisuća do par milijuna ljudi. Svi žele vidjeti ovaj poseban događaj za koji ovi ljudi žive i pripremaju se tijekom cijele godine. Osim ulica vidjet ćete i da su svi balkoni i terase već zauzeti samo kako bi se što bolje moglo vidjeti procesije. Tako da, ukoliko niste ljubitelj gužve, svakako biste trebali pametno unaprijed planirati dan.

2. Voda i strpljenje

Sukladno prethodnom savjetu, uvijek sa sobom trebate imati bocu vode, grickalice, šešir i puno strpljenja jer vrlo lako možete zaglaviti u gužvi. U tom je slučaju najbolje pričekati da procesija prođe i uživati u ovoj manifestaciji. Nemojte prolaziti kroz ljude koji sudjeluju u procesiji jer će na vas gledati kao da nemate poštovanja.

3. Program održavanja procesija

Kako nebi zaglavili u gužvi, posjetite neki lokalni turistički ured i zatražite brošure s detaljnim programom procesija, njihovim rutama i okvirnim vremenom njihova prolaska kako bi lakše planirali dan. Program održavanja procesija možete vidjeti i OVDJE.

4. Zauzmite dobro mjesto

U slučaju da vam ne smeta gužva i zapravo želite biti dio nje i gledati procesije, svakako bi trebali doći na željeno mjesto barem 2 sata ranije jer će dobra mjesta već biti zauzeta. Imajte na umu da su ograđeni prostori za sjedenje koje ćete vidjeti u centru već unaprijed plaćeni i rezervirani po vrlo visokim cijenama (nerijetko i 800eura). Tako da, ukoliko niste rezervirali, nemojte pokušavati zauzeti ta mjesta.

Sevilla
Sevilla – Semana Santa

5. Promatranje procesija

Jedno od dobrih mjesta za promatranje procesija je restoran MaríaTrifulca koji se nalazi uz sami most Puente de Triana (Puente de Isabel II) i ima otvoren prostor s krovnom terasom. Također, vrlo dobro rješenje za osigurati si savršen pogled na procesije je poznavanje nekoga tko ima apartman s balkonom koji gleda na ulicu kroz koju prolaze procesije. Osim toga, procesije se u Španjolskoj emitiraju i uživo na posebnim televizijskim programima.

6. Rezervacija smještaja

Imajte na umu da su cijene apartmana i hotela za vrijeme Velikog tjedna, pogotovo u samom centru Seville, jako visoke. Cijene se povećaju za minimalno duplo u odnosu na uobičajenu cijenu smještaja, a u centru i do tri puta. Postoje apartmani koje gosti rezerviraju i godinu dana unaprijed samo kako bi si osigurali smještaj na najboljoj lokaciji za promatranje procesija. Naravno, uvijek se može pronaći i povoljniji smještaj pa uvijek planirajte unaprijed.

Booking.com

7. Zaboravite na auto

U slučaju da dolazite u grad autom, slobodno ga zaboravite. Obavezno pronađite parking izvan centra grada jer nijednom parkingu u centru nećete moći pristupiti kada vi to poželite. Ulice su zatvorene za vrijeme odvijanja procesija, što je gotovo danonoćno. Parkingu u centru ćete moći eventualno nakratko pristupiti u jutarnjim satima samo ukoliko tog dana u to vrijeme procesija ne prolazi tim dijelom grada. Osim toga, kao i kod smještaja, cijene parkinga u centru tijekom Velikog tjedna su visoke.

8. Veliki četvrtak

Imajte na umu da mještanke na Veliki četvrtak nose crninu i smatra se nepoštovanjem ukoliko se nose majice i kratke hlače.

9. Haljine ‘penitentes’

Iako bi vas haljine koje nose “penitentes”, poznati i kao “nazarenos” (članovi bratovština), mogle podsjećati na slike Ku Klux Klana u SAD-u, ovo nije to i nema nikakve veze s tim. Trebali bi pokazati poštovanje prema ovim ljudima, jer je to dio religije i njihove haljine imaju potpuno suprotno značenje. One simboliziraju uzdizanje prema nebesima i stoga je ovaj dio haljine dizajniran da njihovu pokoru ‘približi’ nebesima (penitencia = pokora).

Sevilla
Sevilla – Semana Santa

10. Tipična hrana

Semana Santa je savršeno vrijeme za kušanje ukusnih jela od morskih plodova, jer je poznato da katolici ovih dana ne jedu meso, pogotovo petkom tijekom Korizme. Dakle, dok ste u Sevilli svakako trebate probati neke od morskih specijaliteta koji su tipični za Sevillane. Ako ste tip osobe koja ipak više voli slastice, onda svakako postoji nešto i za vas. Lokalne pekare tijekom ovog tjedna u ponudi imaju ‘torrije’. To su kriške kruha umočene u jaje, pa u vino ili mlijeko, pržene i zaslađene šećerom, te posute cimetom. Jako su ukusne i zaista ih vrijedi probati. Postoji još jedan tipičan desert koji se zove ‘pestiño’. To su pržena peciva glazirana medom, također vrlo ukusan desert kojeg lokalne pekare imaju u svojoj ponudi posebno tijekom Semane Sante.

Dakle, Semana Santa je jako posebna manifestacija, ali od iznimne je važnosti da se unaprijed pripremite i da znate što očekivati. Uživajte u predivnoj Sevilli i njenoj Semani Santi!

-> OVDJE možete više pročitati o Semana Santi.

Ako želiš posjetiti Andaluziju, ali ne znaš odakle početi, mogu ti pomoći pri kreiranju plana putovanja. Prijavi se na program “ANDALUZIJA PO TVOJOJ MJERI – SAMOSTALNI ARANŽMAN”.

MOŽDA ĆE TE ZANIMATI I OVO:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)