Semana Santa (Veliki tjedan) u Sevilli nadaleko je poznata manifestacija. O njoj se nerijetko snimaju dokumentarci i emisije i to s razlogom. Ovo je najveći i najvažniji događaj u Sevilli. Odmah iza nje slijedi FERIA DE ABRIL. U Sevilli se živi za ove dvije manifestacije, a pripreme počinju mjesecima ranije.

Sevilla
Sevilla – Semana Santa

Zašto je Semana Santa u Sevilli posebna?

Sve počinje od Cvjetnice i traje do Uskrsne nedjelje. Tijekom Velikog tjedna procesije najčešće od ranog poslijepodneva napuštaju crkve diljem grada i vraćaju se puno sati kasnije. Na Veliki petak ujutro je vrhunac manifestacije. Na ovaj dan procesije napuštaju crkve u ponoć, a dolazak je u ranim jutarnjim satima. Dobro područje za promatranje procesije je mjesto gdje se održava posljednja ruta. Službena konačna ruta ide od La Campane do calle Sierpes (ulica Sierpes), do Katedrale i oko La Giralde. Na Uskrsnu nedjelju nema velikih procesija.

Semana Santa – Sevilla

Zanimljivost

Pripreme za Semanu Santu u Sevilli počinju mjesecima ranije. Od glazbenih sastava koji uvježbavaju svoje izvedbe kako bi svi bili savršeno usklađeni, pa sve do momaka (njih 20ak) koji vježbaju nositi teška postolja sa predivno ukrašenim svetim kipovima (mogu težiti i do 2 tone), što ih čini posebnim herojima cijelog događaja. Oni koračaju noseći ova postolja s kipovima u ritmu koji je u skladu s glazbom koja prati procesiju. Pri odabiru momaka jako je bitno da su svi koji nose jedno postolje slične visine kako bi težina bila podjednako raspoređena. Osim toga, jako je bitno da svi imaju dobru fizičku izdržljivost jer je ovo jako naporno, do te mjere da im većini na vratu nastanu žuljevi veličine teniske loptice. Tijekom procesije, oni se ne vide, vide im se samo noge jer se nalaze prekriveni ispod postolja.

Sevilla
Pripreme – Semana Santa, Sevilla

Cruz de Guía

La Cruz de Guía (‘Križ vodilja’) otvara procesije, a nosi ga jedan od članova Nazarenosa. U mnogim bratstvima on sam po sebi predstavlja veliko umjetničko djelo.

Sevilla
Sevilla – Semana Santa

Hermandades i cofradías

Semana Santa održava se u tjednu između Cvjetnice i Uskrsne nedjelje. U ovom tjednu čak više od 60 tzv. “hermandades” (bratovštine) realiziraju procesije koje prolaze kroz Katedralu. U svakodnevnom životu, kada netko iz Seville govori o “hermandades” i “cofradías”, zapravo misli na isto, na bratovštine. Međutim, u realnosti postoji razlika. Hermandades su udruge vjernika osnovane kao organsko tijelo u svrhu pobožnih djela. U Sevilli postoji više od 60 takvih bratovština. S druge strane, ako također vrše javno bogoslužje, tada su to cofradías.

Nazarenos

Nazarenos su članovi tzv. cofradías (bratovštine) koji sudjeluju u procesijama. Poznati su kao “penitentes” odnosno pokornici. Odjeveni su u haljine i ogrtače, a glave su im ogrnute pokrivalima u obliku stošca zbog kojih je nemoguće razaznati tko se krije iza njih. Svaka bratovština u svojim pravilima ima utvrđene karakteristike odjeće. Nazarenosi nose na ramenu svijeću, štap, medaljice, lampion ili križ.

Sevilla
Nazarenos – Semana Santa, Sevilla

Glazba

Glazba je vrlo važan aspekt procesija Velikog tjedna u Sevilli. Većina procesija ima svoje glazbene ssatave koji se sastoje od limenih i puhačkih instrumenata. To su uglavnom trube, tromboni, klarineti, saksofoni, bubnjevi, i drugi instrumenti. Bendovi interpretiraju različite procesijske koračnice. Neke procesije su popraćene glazbom samo od strane tria ili kvarteta sastavljenog od fagota, klarineta i oboe.

Sevilla
Sevilla – Semana Santa

Semana Santu u Sevilli treba jednostavno doživjeti da bi se najbolje shvatio njen kulturni značaj kako za samu Sevillu, tako i cijelu Andaluziju.

-> OVDJE možeš saznati 10 STVARI KOJE MORAŠ ZNATI PRIJE DOLASKA NA SEMANA SANTU U SEVILLI.

Možda će te zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)