Ukoliko imate viška vremena i ne želite se ograničiti na to da samo posjetite one najosnovnije atrakcije, ovdje vam donosim najznačajnija neturistička mjesta u Sevilli. Svakako preporučam da ih posjetite i malo više istražite i upoznate ovaj predivni andaluzijski grad.

1. Triana

Od manje turistiških mjesta u Sevilli svakako bih vam preporučila da se prošetate Trianom. To je dio grada, tj. kvart s druge strane rijeke, odmah preko mosta „Puente de Triana“. Kada prijeđete most samo nastavite ravno i možete se prošetati ulicom San Jacinto. Tamo ćete pronaći puno tapas barova s odličnom hranom i uglavnom ćete vidjeti lokalce i njihovu djecu kako se igraju na ulici. Možete se prošetati i poznatom ulicom Betis koja se proteže uz rijeku. U ovom dijelu grada puno je manje turista u usporedbi sa samim centrom i područjem gdje je Katedrala.

2. La Alameda de Hercules

Ako imate vremena možete se prošetati i do „Alameda de Hercules“. To je mali trg s tapas barovima gdje su uglavnom samo lokalci. Ovu četvrt puno posjećuju mladi studenti i kreativci ponajviše zbog “alternativnog” duha kojim odišu sadržaji ove četvrti. Naime, ovdje ima mjesta na kojima možete slušati jazz glazbu uživo, gledati nastupe američkih komičara ili posjetiti neke od umjetničkih izložbi. Navečer ovdje otvaraju gay barovi, ali i manji klubovi u kojima se pušta glazba starog rock ‘n rolla. Alameda de Hercules nalazi se između rijeke Guadalquivir i četvrti Macarena. Treba reći da je Alameda prvotno bio gradski vrt napravljen 1574. što ga je činilo najstarijim vrtom za javnost u Španjolskoj i Europi.

3. Barrio Santa Cruz

U centru se možete prošetati kroz uličice barria (tj. četvrti) Santa Cruz. To je kroz povijest bio tzv. židovski kvart zbog čega se također skraćeno naziva i “juderia”. Istina je da se ovaj kvart nalazi u samom centru pored Katedrale i Alcázara, međutim, svakako vam preporučam da se izgubite u njegovim malim i nepravilnim uličicama predivne arhitekture i povijesti. Otkrit ćete još puno manjih “plazas” tj. trgova sa fontanama i stablima naranči koja ukrašavaju cijeli grad a u proljeće otpuštaju predivan miris, tzv. azahar. Jedna od takvih plaza svakako je predivna Plaza de Doña Elvira.

Plaza de Doña Elvira
Plaza de Doña Elvira

4. Huevo de Colón

Među neturistička mjesta svakako spada i Rođenje novog čovjeka, popularno poznat kao El Huevo de Colón, a djelo je ruskog kipara gruzijskog podrijetla Zuraba Tseretelija. Ova velika skulptura nalazi se u Parque de San Jerónimo u četvrti San Jerónimo, a svečano je otvorena 1995. Sastoji od kolosalne statue koja predstavlja Kristofora Kolumba djelomično obavijenog ljuskom nalik jajetu. Ovo je najveća brončana skluptura u Španjolskoj s visinom od 32 metra unutar jajeta visokog 45 metara. Bila je to donacija Gradskog vijeća Moskve gradu Sevilli. Set predstavlja veliko jaje formirano od jedara admiralskih brodova, unutar kojeg se nalazi kip Kristofora Kolumba, koji iz jedne ruke u drugu drži razmotanu kartu, a na kojoj su poredane tri karavele koje alegorijski predstavljaju svijet.

Huevo de Colón
Huevo de Colón

5. Palacio de las Dueñas

Palacio de las Dueñas je palača koja se nalazi u širem centru Seville. Sagrađena je u 15.st. i preuređena od kraja 15. i početka 16. stoljeća u gotičkom i renesansnom stilu. U palači se nalazi velika zbirka slika, skulptura i dekorativne umjetnosti iz 16. i 20. stoljeća. Zbog svoje povijesne i umjetničke vrijednosti, 1931. godine proglašena je kulturnim dobrom. Palača ima četiri vrta koja se nalaze na sjeveru, jugu, istoku i sjeverozapadu, te dvije terase, glavna terasa i Patio del Aceite, a jedan od vrtova je predivan Jardín de los Lemoneros.

Palača zauzima površinu od 9.000 četvornih metara, od čega je oko dvije trećine izgrađeno. Ima nekoliko dvorana, kapelicu i veliku zbirku umjetnina.

Za njen posjet svakako preporučam da kupite kartu unaprijed:

6. Expo 1992

Sevilla Expo 1992 održana je od 20. travnja do 12. listopada 1992. na La Isla de La Cartuja u Sevilli. Tema izložbe bila je “Doba otkrića”, kojom se slavila 500. godišnjica otkako je Kristofor Kolumbo stigao do Amerike nakon porinuća iz seviljske luke na rijeci Guadalquivir. Na Expo-u je sudjelovalo preko 100 zemalja. Ukupna površina korištena za izložbu bila je 215 hektara, a ukupan broj posjetitelja bio je 41 814 571. Među najinventivnijim i najkreativnijim strukturama paviljona ističu se japanski paviljon, marokanski paviljon, i modernistička kocka i sfera glavnog španjolskog paviljona, a najpopularniji paviljoni među posjetiteljima bili su španjolski i kanadski.

Ako želite vidjeti ovo mjesto na kojem se održavao Expo ’92, svakako vam preporučam da do tamo idete autobusom ili Uberom (ako nemate vlastito auto).

7. Rekreacija i Parque Jardines del Guadalquivir

Ukoliko se želite rekreirati i ići na trčanje, pravo mjesto za to su staze sa svake strane duž rijeke Guadalquivir. Tamo ćete vidjeti lokalce kako rolaju, voze bicikl, trče, treniraju ili šetaju s djecom i ljubimcima. Osim toga vidjet ćete i par sportskih klubova i mjesta na kojima se možete prijaviti i voziti kajak ili ići na paddleboarding rijekom.

Ako budete trčali u smjeru La Isla de La Cartuja, proći ćete pored parka Jardines del Guadalquivir koji je u svom punom sjaju bio tijekom Expo-a. Iako se trenutno radi na njegovoj obnovi, svejedno je lijepo prošetati kroz njega i uživati u zelenilu i njegovoj prirodi s visokim palmama.

8. Jezero Aznalcóllar

Bez obzira koliko dugo boravili, ako ste posjetili većinu turističkih mjesta u Sevilli još uvijek je ostalo toliko toga za vidjeti. Postoji puno mjesta koja možete posjetiti tijekom svog slobodnog vremena. Do jezera Aznalcóllar treba oko 1 sat, ali potpuno se isplati. Jezero je prekrasno. Možete plivati, organizirati piknik, ići na bungee jump ili jednostavno razgledati okolicu i to će vas ispuniti dodatnom pozitivnom energijom. Travanj je savršeni mjesec za to jer je vrijeme zaista lijepo. Sunčano je, toplo i savršeno za vanjske aktivnosti i ovakva neturistička mjesta s obitelji i prijateljima.

Ovdje sam nabrojila samo neka neturistička mjesta koja se mogu posjetiti u Sevilli. Svakako ih ima još puno, a otkriti ćete ih ukoliko se izgubite u krivudavim uskim uličicama ovog šarmantnog grada. Uživajte!

MOŽDA ĆE TE ZANIMATI I OVO:

2 Replies to “Neturistička Mjesta u Sevilli”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)