Sarajevo kao glavni i najveći grad Bosne i Hercegovine predstavlja pravi mix kultura. Grad je poznat po svojoj kulturnoj i religijskoj raznolikosti sa pripadnicima islama, pravoslavlja, katolicizma i judaizma koji tu egzistiraju stoljećima. Ovo je jedan od rijetkih gradova na europskom kontinentu u čijem se centru u neposrednoj blizini nalaze džamija, katolička crkva, pravoslavna crkva i sinagoga.

Kroz Sarajevo protječe rijeka Miljacka, a u neposrednoj blizini u općini Ilidža, nalazi se izvor rijeke Bosne. Ovaj grad može se pohvaliti jako dobro očuvanim starim trgovačkim dijelom grada zvanom “Baščaršija”, koja je nastala u vrijeme osmanske vladavine u BiH. Osim bogate kulture, grad karakterizira i odlična hrana. Naime, spoj bogate povijesti i raznolike kulture odrazio se i u hrani. Ako želite okusiti tradicionalnu hranu, ovo su dva mjesta koja morate posjetiti: restoran “Brajlović” i buregdžinica “Bosna”.

Restoran “Brajlović”

Restoran “Brajlović” postoji još od 1945. i s razlogom je nadaleko poznat po svojim mesnim specijalitetima. Ovaj restoran u srcu Ilidže (adresa: Samira Ćatovića Kobre 6) opravdano slovi kao najbolji restoran u Sarajevu, a i šire. Ovu dugogodišnju obiteljsku tradiciju nastavlja Sejo Brajlović koji će vas nerijetko i osobno ugostiti. Meso i povrće iz domaćeg uzgoja pripremljeno prema originalnim receptima jednostavno morate probati. Kao predjela, tu su sirevi i najkvalitetniji suhomesnati proizvodi, a tradicionalni deserti jabukovača, baklava, šljive s orasima… ostaviti će vas bez daha. Dakle, dali ste uopće bili u Sarajevo ako niste posjetili “Brajlovića”?

Buregdžinica “Bosna”

Najpopularnija “buregdžinica” na Baščaršiji počela je s radom 1979. Nalazi se u ulici Bravadžiluk 11 i udaljena je stotinjak metara od Vijećnice. U ovom sjeckanom bureku ima “ono nešto” što ga izdvaja od ostalih. Svaki se priprema ručno na tradicionalan način, a uz njega je neizostavan domaći jogurt. Ispijanje poznate bosanske kave na ovom mjestu je posebno. Buregđžinica Bosna u svojoj ponudi osim bureka (pita s mljevenim mesom), ima i buredžik (pita s mljevenim mesom, bijelim lukom i kiselim vrhnjem), sjecani burek (pita s telećim mesom), sirnica (pita sa sirom), krompiruša (pita s krumpirom), zeljanica (pita sa zeljem), tikvenica (pita s tikvom), maslanica (pita s kiselim vrhnjem) i razne druge vrste pita. Ako posjetite Sarajevo, ovo mjesto je nezaobilazno.

Dakle, ukoliko želite probati ukusnu tradicionalnu hranu i iskusiti raznolikost kultura na jednom mjestu, Sarajevo je grad koji jednostavno morate posjetiti.

Želiš posjetiti otok Brač? Što vidjeti u 2 dana pročitaj OVDJE.

TOURS:

MOŽDA ĆE TE ZANIMATI I OVO:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)