Sanjaš o tome da imaš vlastiti blog ili web stranicu, ali neznaš kako to ostvariti? Ta ideja ti se stalno vrti po glavi, ali misliš da je previše komplicirano i djeluje ti pomalo ‘overwhelming’? Uz malo truda i upornosti sve je ostvarivo. Ovdje ćeš dobiti odgovore na većinu svojih pitanja o osnovnim koracima kako do svog bloga ili web stranice. Međutim, ono najbitnije, nadam se da ću te potaknuti da se odvažiš i jednostvno kreneš i prestaneš odgađati realizaciju svojih želja!

Motivacija i planiranje

Definiranje svoje motivacije i planiranje predstavljaju najvažniji dio prilikom izrade stranice. Ovaj dio je puno važniji od samog tehničkog dijela. Kada znaš zbog čega radiš to što radiš, veliki dio posla je već riješen.

Najbolja motivacija je ljubav prema onome što radiš i želja da nekome svojim iskustvom i znanjem pomogneš i daš nekakvu vrijednost. Taj osjećaj je ono što će te dugoročno gurati naprijed. Ako ti je osnovna motivacija kreiranja bloga mogućnost zarade, onda to nije dobro. Vjerojatno nećeš dugo izdržati, a i čitatelji to odmah vide. Osim toga, zašto bi se itko želio baviti nekom tematikom koja ga ne ispunjava?

Planiraj. Zapitaj sebe o čemu želiš pisati.

 • Što je to što ti znaš, a da bi nekome moglo biti od koristi?
 • Što te veseli?
 • Koji su tvoji hobiji i interesi? Možda voliš kuhati, šminkati, zdravi život i vježbanje, pisati poeziju, a možda imaš neko životno iskustvo koje će pomoći nekome drugome,…
 • Kakvu zajednicu oko sebe želiš stvoriti?

Sve su to pitanja koja će ti pomoći da sebi stvoriš konačnu viziju onoga što želiš postići svojim sadržajem. Piši o onome što voliš. Kvalitetan sadržaj i originalnost je ono što će korisnici prepoznati i ponovno se vraćati na tvoj blog. Potrebno je uložiti trud i vrijeme za stvaranje sadržaja, ali ako to radiš s ljubavlju ništa nije teško.

Osnovni tehnički koraci

Odaberi platformu, domenu i hosting! Ovo su najosnovniji tehnički koraci.

 • Osobno ti mogu preporučiti platformu WordPress. Jednostavan je za korištenje i nudi veliki izbor mogućnosti i alata za svačije potrebe. Za početak možeš odabrati neku besplatnu WordPress temu, a kasnije se možeš odlučiti za plaćenu temu ovisno o tvojim potrebama.
 • Kakvu domenu odabrati? Odaberi naziv svoje stranice. Poželjno je da je naziv kratak i lako pamtljiv, a da je pri tome u skladu s karakterom i temom stranice. Izbjegavaj korištenje brojeva i povlaka u nazivu. Prije registracije domene, provjeri njenu dostupnost jer postoji mogućnost da je već zauzeta. Postoje neke besplatne platforme kao što su Blog.hr ili Blogger, ali svakako preporučam da kupiš vlastitu domenu koja se obično plaća jednom godišnje. Možeš odabrati ekstenzije poput .com, .com.hr, .net, .org,…
 • Gdje odabrati hosting? Web hosting je smještaj web stranica (tj. cjelokupnog Internet sadržaja) na web server tako da budu dostupne svima koji pregledavaju Internet. Pri odabiru hostinga postoje razne strane i domaće opcije. Osobno sam se odlučila za domaći hosting. Odabrala sam Studio4Web. Prije odabira sam malo istraživala i vidjela da imaju super recenzije u čiju sam se vjerodostojnost i sama uvjerila. Kod njih možeš registrirati domenu i odabrati hosting plan za koji smatraš da najbolje odgovara tvojim potrebama. Osim toga, korisnička podrška im je odlična što je iznimno važno za slučaj da ti bilo što zatreba. Ako se odlučiš za Studio4Web, za tebe imam kod za 15% popusta: VOJNAWEB15 (kod vrijedi za shared i reseller hosting pakete). You’re welcome!
Studio4web, web hosting, registracija domena

Pluginovi i objava posta

Nakon što odabereš temu i središ izgled svog bloga, preporučam ti instalirati sljedeće pluginove kojima možeš pristupiti iz WordPress admin sučelja. Besplatni su, a neke od njih možeš nadograditi na plaćenu Pro verziju.

 • Yoast SEO – plugin za SEO analizu, tj. obavještava te dali je post dobro optimiziran
 • Contact Form 7 – kontakt obrazac na stranici
 • Akismet Anti-Spam – onemogućava spam komentare
 • Sassy Social Share – omogućava shaeranje na društvene mreže
 • Smash Balloon Instagram Feed – povlači Instagram feed
 • MailChimp for WordPress – plugin za newsletter
 • Google Analytics for WordPress – plugin za analitiku

Sada je na redu pisanje i objava posta. Ovo je onaj najzabavniji dio gdje možeš pokazati svoju kreativnost na djelu. Po mogućnosti obogati svoj post kvalitetnim fotografijama. Također, uvijek je dobro da si definiraš učestalost objavljivanja npr. jednom tjedno, mjesečno, i sl. U svakom slučaju, nemoj previše brinuti da ti prvi blog post mora biti potpuno savršen. Objavi. S vremenom ćeš se sve više usavršavati. Practice makes perfect!

Samo kreni!

Onaj osjećaj kada vidiš konačan rezultat svog rada je neprocjenjiv. Prestani misliti “Mogu li uspjeti?” i počni misliti “Kada uspijem!”. Sve je u mindsetu. Kako kaže Marie Forleo: “Everything is figureoutable!”. Samo kreni! Sve ostale tehničke detalje ćeš shvatiti usput. Postoji Google. Želim ti svu sreću. 🙂

Ukoliko ti ipak treba pomoć, slobodno me kontaktiraj putem ovog OBRASCA, a ostale digitalne usluge pogledaj OVDJE.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)