Uvjeti na tržištu se konstantno mijenjaju i svako razdoblje ima svoje posebnosti, pa tako i ovo u kojem se trenutno nalazimo. Suočeni smo s raznoraznim izazovima na tržištu kojima se moramo prilagoditi. Rad od kuće je nešto što prije nije bila česta pojava i tako lako zamislivo, međutim, sada je to sasvim normalno i čak preporučljivo. Osim što u ovim novim uvjetima treba prilagoditi i modificirati svoje poslovanje, jako je bitno prilagoditi i marketing odnosno primijeniti posebne marketinške alate kako bi se došlo do krajnjeg korisnika. Za odabir pravih marketinških alata treba uvijek imati na umu poznati marketinški AIDA model.

AIDA model

Što je AIDA model?

Ukratko, AIDA model identificira kognitivne faze kroz koje pojedinac prolazi tijekom postupka kupnje proizvoda ili usluge. AIDA model je koristan jer ovaj model primjenjujemo svakodnevno, bilo svjesno ili podsvjesno, kada planiramo strategiju marketinške komunikacije.

AIDA model:

Attention (Pažnja) – Stvaranje svijesti o robnoj marki (tzv. brand awareness) i poticanje potencijalnog korisnika na obraćanje pažnje prema proizvodu ili usluzi. Koja je moja “brand awareness” kampanja? Koje alate i platforme koristiti i koja je poruka?

Interest (Zanimanje) – Stvaranje interesa za korisnost vašeg proizvoda ili usluge i stvaranje dovoljnog interesa koji će kupca potaknuti na daljnje istraživanje. Kako pridobiti interes korisnika? Kako će izgledati strategija kreiranja sadržaja?

Desire (Želja) – Želja za proizvodom ili uslugom putem “emocionalne veze” pokazujući osobnost marke; prebaciti potrošača sa “sviđa mi se” na “želim”. Što to čini moj proizvod ili uslugu poželjnim i drugačijim od ostalih? Kako osobno komunicirati s korisnikom da bi uspostavili emocionalnu vezu? Davanje savjeta? Trenutačni odgovor na Twitter komentar?

Action (Akcija/Odluka) – Poticanje kupca na interakciju s vašim poduzećem, kupnju proizvoda ili usluge, te na poduzimanje sljedećeg koraka (preuzimanje brošure, kontaktiranje, pretplata na newsletter…). Kakvi su “pozivi na akciju”? Dali je korisniku lako stupiti u kontakt s vama? Koje marketinške kanale koristiti? Email, web stranica, telefonski poziv, …?

+ Retention (Zadržavanje) – Zadržavanje je ključno za ‘upsell’, ‘crosssell’, preporuke… Na koji način zadržati korisnika? Poklon bonovi, popusti, …?

U marketingu ponekad dodajemo ovaj “R” kako bi naglasili važnost izgradnje trajnog odnosa s kupcem, te se ovaj model tada pretvara u AIDAR model.

Dakle, AIDA model raščlanjuje faze kroz koje kupac prolazi prilikom donošenja odluke o kupnji. Samim time, ovaj model jako puno pomaže pri definiranju konkretnih marketinških alata koje je potrebno koristiti da bi se potaknulo korisnika na akciju, tj. kupnju proizvoda ili usluge.

Marketinški alati

Za poduzimanje bilo kakvih marketinških aktivnosti, prvo je potrebno segmentirati i specificirati tržište kojem su proizvod ili usluga namijenjeni. Dakle, potrebno je odrediti i fokusirati se na točno određeni tržišni segment imajući na umu individualnost i korisnost proizvoda ili usluge.

Web-stranica

Kao prvo, potrebno je imati tzv. “landing page”, odnosno stranicu na kojoj će korisniku biti dostupne sve potrebne informacije o proizvodu ili usluzi i na kojoj će ih moći kupiti, rezervirati, koristiti i stupiti u kontakt s tobom. To je najčešće web-stranica, međutim, to može biti i poslovni profil na nekoj od društvenih mreža kao što su Facebook ili Instagram. Između ostalog, za uspješnu optimizaciju web-a neophodno je poznavati SEO i Google Analytics.

Društvene mreže kao marketinški alati

Biti prisutan na društvenim mrežama je jako važno za marketing. Naravno, uz to je svakako potrebno navesti link u opisu profila koji će korisnika povezati sa službenom web-stranicom ukoliko takva postoji.

Bilo da se radi o Facebooku, Instagramu, Twitteru, LinkedInu ili bilo kojoj drugoj platformi, nikada se nesmije zamenariti tzv. comment section, odnosno komentari ispod fotografije, videa, članka… Istu važnost ima i tzv. direct messaging, tj. chat ili direktne poruke. Sve su ovo načini uspostavljanja direktnog kontakta s potencijalnim korisnicima ili klijentima što je posebno važno. S jedne strane klijent osjeća individualnu pažnju, a s druge strane za nas je ovo način za dobiti prijeko potreban feedback.

Dakle, sve se svodi na umrežavanje. Ne samo B2C (business-to-customer), nego i B2B (business-to-business). LinkedIn je platforma koju se također nikako nesmije zanemariti. To nije samo mjesto za pronalaženje zaposlenja, to je mjesto na kojem se uspostavljaju kontakti i suradnje među poslovnim subjektima.

Email marketing

Ukoliko imaš web-stranicu, svakako omogući opciju pretplate na newsletter. MailChimp je super alat za to. Email marketing je iznimno važan. Email baza je ono najvrijednije što možeš imati kada je riječ o marketingu. Ona omogućuje održavanje dugoročnog osobnog kontakta s korisnicima. Ovim putem možeš ih informirati o postojećem ili novom proizvodu i usluzi, slati im kodove za popust, educirati ih o određenoj temi, slati obavijesti, itd. Vodi računa o tome da su mailovi kratki i sadržajni.

Ako ti treba pomoć ili savjet u provedbi digitalnog ili social marketinga slobodno me kontaktiraj.

Bitno je prilagoditi se i ne odustati. Imaj na umu da ljudi još uvijek trebaju tvoje proizvode i usluge.

Više o tome kako se pozicionirati na turističko tržište i prilagoditi se novim trendovima možeš pročitati OVDJE.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)